Aziatisch zijn in een westerse wereld

Vandaag heb ik afgesproken met mijn Vietnamese vriendin Lida. Omdat we allebei Aziatisch zijn leek het ons leuk om een artikel te schrijven over de dagelijkse clichés die wij Aziaten in Nederland moeten trotseren.

 • Het krijgen van complimenten is altijd leuk, maar er is één compliment waar wij ons dood aan ergeren: ‘Je bent echt super mooi, helemaal voor een Aziaat’ of ‘Je ogen zijn wel mooi, niet zo spleetogig als bij die andere Aziaten.’
  WTF? We snappen dat je het als een compliment bedoelt, maar hiermee insinueer je dus dat Aziaten over het algemeen niet mooi zijn? BTW: spleetogen zijn niet lelijk -_-

‘Ik snap dat mensen het goed bedoelen, maar ik weet niet of ik dit als een compliment aan zou moeten nemen.’   (Lida)

‘Soms wordt er tegen me gezegd: ‘Je bent echt de knapste Aziaat die ik heb gezien’. Maar obviously ben ik dat niet. Wat moet ik nou met zo’n compliment?   (Saviëlle)

Cl

 • Een Aziatisch uiterlijk hebben kan ertoe leiden dat je als ‘Chinees’ word aangezien. Lida is bijvoorbeeld Vietnamees, maar de meeste mensen denken dat ze Chinees is.
 • Alle Aziaten lijken op elkaar. DAT IS NIET WAAR!

white people

 • De vraag ‘waarom hebben Aziaten spleetogen?’ is welbekend, maar moet het niet zijn: Waarom hebben westerlingen visogen? Aangezien er meer Aziaten op de aardbol leven dan niet-Aziaten.
 • Niet alle Aziaten zien er typisch ‘Aziatisch’ uit. Sommige mensen worden daarom niet als Aziatisch gezien, terwijl ze dit wel zijn.

Priyanka Chopra

asian

 

 

Links: Asian

Rechts: Asian

 

 

 

 

 

 

 • Net als in onze westerse cultuur hebben Aziaten ook een eigen schoonheidsideaal. Vaak word dat ideaal omschreven als het streven naar een zo westers mogelijk uiterlijk. Dit is echter NIET WAAR! Wij ‘Aziaten’ zijn namelijk hartstikke trots op onze cultuur features. In de westerse maatschappij wordt het hebben van volle lippen bijvoorbeeld als een schoonheidsideaal gezien, maar dat betekent toch ook niet dat je op een ‘neger’ wilt lijken. Bovendien, liggen we hier niet met z’n alle in de zon om nog bruiner te worden?
 • Te vaak horen wij van blanke meisjes dat ze Aziatische jongens onaantrekkelijk vinden. Dit vinden wij best wel hypocriet, want zijn alle blanken dan zo mooi? (NOT) In elke cultuur heb je mooie en minder mooie mensen.

asian guy

 • Soms worden we nageroepen of aangesproken op straat door vreemde mensen. Dan roepen ze bijvoorbeeld: “Foeyonghai, ni hao of xi ni tjing tjong”
  Dat is niet altijd even leuk, omdat het over kan komen alsof je ons belachelijk maakt.

Al met al zijn wij er super trots op om Aziatisch te zijn, want…

 • Vaak word gedacht dat Aziaten slim zijn. ‘Wat sta je voor wiskunde?’ Lida: ik sta een 6,3 ‘huh, maar je bent een aziaat!’ 😮
 • Wat dacht je van het feit dat er ontzettend veel getalenteerde Aziaten zijn? Check bijvoorbeeld hier…

 • Aziaten zijn lenig en soepel, kijk maar!

asian squat

 • Plastische chirurgie wordt ook in Aziatische landen volop toegepast. Botox wordt echter amper gebruikt, maar waarom zou je ook?

Een Aziaat zijn in een westerse wereld brengt dus enkele vooroordelen met zich mee, zowel positief als negatief. De negatieve vooroordelen wegen echter niet op tegen de positieve! #proudtobeasian

Lots of love,
Saviëlle en Lida

No Comments

Leave a Reply